Thuis - Weblog
N-VA wil een veilige (erfgoed)fietsroute ontwikkelen van Beveren naar Kallo - fort Liefkenshoek Afdrukken
vrijdag 14 september 2012
met fietsbrug over de expresweg

ImageN-VA heeft van de verkeersveiligheid en het fietsbeleid een prioriteit gemaakt in haar verkiezingsprogramma. De laatste jaren werden er – bijvoorbeeld naast het treinspoor – nieuwe fietspaden aangelegd. Maar er is een duidelijke inhaalbeweging nodig om veilig en aangenaam fietsen tussen de verschillende deelgemeenten te bevorderen. Eén van onze opvallende voorstellen is het bouwen van enkele fietsbruggen over de expresweg als veilige verbinding tussen Vrasene en Verrebroek en van Kallo naar Beveren/Melsele. Wat in Nederland in vele gemeenten een evidentie is moet in Beveren ook kunnen. Zo’n fietsbrug is belangrijk om deze deelgemeente uit haar isolement te halen. Nu is fietsen van en naar Kallo een risicovolle onderneming.

We willen het voorstel van een fietsbrug tussen Beveren en Kallo omkaderen met een nieuwe recreatieve fietsroute waarbij we een aantal erfgoedlocaties uit de vergetelheid halen. Singelberg kan een rustpunt zijn op dit nieuw te ontwikkelen fietstraject, dat niet noodzakelijk het kortste traject volgt. Deze historische locatie is al jaren in de vergetelheid geraakt. Nochtans tekende op 17 augustus 1585 Marnix Van Sint-Aldegonde hier de historische overgave van de stad Antwerpen aan de Spaanse veldheer Alexander Farnese. Mits het plaatsen van een toeristisch infobord kan men de historische waarde van Singelberg creatief aanwenden. Van aan Singelberg kan de fietsroute verder gaan langsheen het traject van een nieuw te bouwen fietsbrug die uitkomt aan de watergang/Melkader in Kallo. Opnieuw een plaats met een belangrijke historische waarde.

Vanuit Kallo is een veilig fietspad te ontwikkelen richting Fort Liefkenshoek langsheen de dienstweg op de buitenzijde van de Scheldedijk. Deze mogelijkheid wordt nauwelijks gepromoot en is bij vele fietsers die het havengebied doorkruisen nog onbekend. Vanuit Fort Liefkenshoek kan men na het vernieuwen van de aanlegsteiger met de fiets verder naar Lillo-Fort en Doel en vervolgens zijn tocht verder zetten naar de gehuchten en Prosperpolder. Een mooi traject waarin tal van vergeten erfgoedlocaties en landschapselementen kunnen verbonden worden. Een uitdagende droom die we echt kunnen realiseren.

Bruno Stevenheydens

N-VA gemeenteraadslid

 
< Vorige   Volgende >