Thuis - Weblog
Scheldewijding krijgt weer subsidie Afdrukken
vrijdag 08 februari 2013
(Het Laatste Nieuws – 8 februari 2013)

Het Beverse schepencollege heeft beslist om de Werkgroep Scheldewijding dit jaar een toelage toe te kennen van maar liefst 10.000 euro. Het geld zal worden gebruikt voor de organisatie van de Scheldewijding en de Doelse Feesten.... Een hele ommekeer, want de voorbije drie jaar kreeg de organisatie niet één euro steun van de gemeente. Jan Creve reageert tevreden. "Hopelijk kunnen we nu een bladzijde van wederzijdse agressie voorgoed omslaan."

De Scheldewijding wordt dit jaar voor de 39ste keer georganiseerd. Het gemeentebestuur heeft het geweer van schouder veranderd en steunt het comité nu voor de volle 100 procent. Een schril contrast met de voorbije jaren. In 2009 verminderde het college de toelage voor de Scheldewijding en Doelse feesten van 9.800 naar 5.000 euro. De voorbije drie jaar werd de aangevraagde toelage geweigerd en kreeg de organisatie geen euro meer.

Knokken
"Dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers en giften van overal uit Vlaanderen konden de feesten toch nog blijven doorgaan", zegt Jan Creve van het actiecomité Doel 2020. "Het was wel telkens knokken om rond te komen. Zelfs het materiaal van de gemeente moest tot de allerlaatste stoel betaald worden."

Het toenmalige gemeentebestuur verklaarde meermaals dat het niet de 'oorlogskas van het actiecomité wilden spijzen'. Maar voor N-VA was de subsidie een strijdpunt. De Scheldewijding trekt tussen de 10.000 en 20.000 bezoekers. Vorig jaar was er een feest- en rommelmarkt met maar liefst 450 standhouders. Cijfers waar andere festiviteiten alleen maar van kunnen dromen.

Volgens schepen Bruno Stevenheydens (N-VA) is het dan ook niet meer dan normaal dat de Scheldewijding een subsidie krijgt. "In het verleden waren er meningsverschillen over de toekomst van Doel en dat heeft de sfeer natuurlijk verziekt. Maar we mogen niet rond het feit dat de Scheldewijding een niet-commercieel evenement is van grote omvang, dat net als alle andere festiviteiten in de gemeente onze steunt verdient."

Animatie
De organisatoren willen met de subsidie dit jaar extra investeren in het programma en meer animatie brengen. Zo zal er een vloot van oude scheepstypes zijn en worden oude ambachten getoond. Ook is de aanwezigheid bevestigd van enkele 'shanti-groepen', die traditionele vissers- en schippersliederen brengen.

Jan Creve is blij met de steun van de gemeente en wil ook niet meer natrappen over vroegere uitspraken. "Het is misschien een mooi moment om een bladzijde van wederzijdse agressie voorgoed om te slaan", stelt hij voor. "We willen niet meer dan op een normale en rustige manier leuke festiviteiten te organiseren. Iedereen die het goed meent met Doel, is welkom op zondag 4 augustus. We zullen met veel plezier achteraf een boekhouding voorleggen om te verantwoorden hoe de subsidie besteed is."

Creve hoopt dat de toelage ook de deur opent voor andere culturele activiteiten. "In 2013 en 2014 vieren we namelijk het 400-jarige bestaan van het dorp en we willen Doel twee jaar lang laten bruisen. Er zitten nog heel wat evenementen in de pijplijn."
KRISTOF PIETERS ■
 
< Vorige   Volgende >