Thuis - Weblog
Cijfers 2015 veerdienst Doel - Lillo bewijzen populariteit veer Afdrukken
dinsdag 15 december 2015

Behoud veer voor 2016 onzeker – informatie drukker scheepvaartverkeer ontbreekt

Dit jaar werd de dienstregeling van de veerdienst tussen Doel en Lillo verminderd zodat het veer nog slechts op 29 dagen kon gebruikt worden. In 2014 waren dat nog 59 dagen, in 2013 65. Dit jaar werd er enkel op zon- en feestdagen gevaren van Pasen tot en met de laatste zondag van augustus. De cijfers bewijzen dat het veer nog steeds bijzonder populair is. In totaal waren er 26760 gebruikers. Gemiddeld zijn dat er 923 per gevaren dag, het hoogste aantal van de afgelopen vijf jaar. Enkele jaren geleden waren de cijfers nog per gevaren dag beschikbaar waaruit bleek dat op zonnige dagen en tijdens de Scheldewijding duizenden mensen gebruik maken van het veer.

In het voorjaar werd bekend dat het behoud van het veer onder druk staat. Eerst was er de informatie dat de veerdienst omwille van besparingen zou sneuvelen. Vervolgens werd door minister Ben Weyts meegedeeld dat het drukker wordende scheepvaartverkeer de reden zou zijn. Uit het antwoord van het gemeentebestuur, op een schriftelijke vraag die ik hierover stelde, blijkt dat het behoud van de veerdienst voor de komende jaren erg onzeker is.

Dit voorjaar werd, en dit juist na het moment dat bekend werd dat de toekomst van het veer omwille van besparingen onzeker was, voor het eerst verwezen naar het drukker wordende scheepvaartverkeer. Zogenaamd omwille van die reden werden alle zaterdagen en ook de zondagen in september geschrapt uit de dienstregeling. Of het scheepvaartverkeer op een zondag in september drukker zou zijn dan bijvoorbeeld in juni lijkt me bijzonder twijfelachtig.

Omdat het gemeentebestuur niet over de cijfers van het scheepvaartverkeer op zater- en zondagen beschikt heb ik deze een maand geleden opgevraagd bij het ‘Agentschap Maritieme Dienstverlening’ en eveneens een aantal vragen gesteld omtrent de veiligheid en het behoud van het veer.  Een antwoord heb ik nog steeds niet gekregen.

Bruno Stevenheydens -gemeenteraadslid Beveren

 
< Vorige   Volgende >